
Έντονα αντιδρούν με ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της συγκρότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδέα που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Την έντονη αντίθεση τους εξέφρασαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μελετάται το ενδεχόμενο επαναφοράς του δικαιώματος των εργοδοτών να κλείνουν μια επιχείρηση σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων (ανταπεργία) και τροποποίησης της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης ώστε να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.
Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου και η συζήτηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φ.Γεννηματά. "Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια. Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε. Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της, αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν, πρέπει να εγκαταλειφθούν", προσθέτει.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπεύθυνου προγράμματος τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη με την οποία είχε διερωτηθεί "από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;»