Παράθυρο για αναδρομικά 5ετίας στους δημοσίους υπαλλήλους. 

ΣΕ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των αναδρομικών αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων και άλλων οικονομικών παροχών, οδηγεί εισήγηση προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για την καθιέρωση του δικαιώματος διεκδίκησης αναδρομικών σε βάθος πενταετίας.

Η μεταβολή αυτή, από τη διετία στην πενταετία, εφόσον τελικά υιοθετήσει το ΑΕΔ την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας κ. Χρ. Ράμμου, συνεπάγεται την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει τεράστια ποσά στους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από διεκδικήσεις διαφόρων οικονομικών παροχών παρελθόντων ετών. Στις διεκδικήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα των 176 ευρώ, του οποίου η καταβολή αναμένεται να κατοχυρωθεί και για τους δημοσίους υπαλλήλους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι αναδρομικές απαιτήσεις από το εν λόγω επίδομα ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ωστόσο οι περισσότερες διεκδικήσεις αφορούν οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα θέσεων ευθύνης, μεταβολή σχέσης εργασίας, καθώς και άλλα επιδόματα που έχουν θεσμοθετηθεί, αλλά δεν καταβάλλονται.

Το μείζον ζήτημα του χρόνου παραγραφής των αναδρομικών αξιώσεων των υπαλλήλων ΝΠΔΔ παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ με την υπ’ αριθμ. 3654/2008 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για το θέμα από τις Ολομέλειες των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

Η νομολογία
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ταχθεί υπέρ της πενταετούς παραγραφής, ενώ ο Άρειος Πάγος και το Ελεγκτικό Συνέδριο υπέρ της διετούς. Για τους δικαστικούς λειτουργούς ωστόσο ισχύει η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με απόφαση του Μισθοδικείου από τον Δεκέμβριο του 2005.

Κατά τον κ. Ράμμο πάντως η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διετή παραγραφή για τις αναδρομικές αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μαρτίου, που θα συνεδριάσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγηθεί την καθιέρωση της παραγραφής σε βάθος πενταετίας.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει ότι τη διετή παραγραφή των χρηματικών αξιώσεων κατά των ΝΠΔΔ, ο εισηγητής θα υπογραμμίσει ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), γιατί «περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα ειδικά των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημόσιας ωφέλειας».

Ειδικότερα ο εισηγητής θα τονίσει ότι με τις διατάξεις του επίμαχου νομοθετικού διατάγματος «θεσπίζεται εις βάρος των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ ειδική βραχυπρόθεσμη διετής παραγραφή, με την οποία περιορίζεται το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή άλλων απολαβών ή αποζημιώσεως εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού». Όσον αφορά την αντίθεση της ρύθμισης με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, ο κ. Ράμμος θα προσθέσει ότι η διετής παραγραφή αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα ειδικά των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημόσιας ωφέλειας.

Κι αυτό γιατί, κατά την άποψη του κ. Ράμμου, η ΕΣΔΑ κατοχυρώνει τον σεβασμό της περιουσίας των πολιτών, την οποία μπορούν να στερηθούν μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Περιουσία, όπως θα διευκρινίσει ο εισηγητής, δεν είναι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και όλα τα δικαιώματα περιουσιακής φύσεως και τα κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση που θα απασχολήσει το ΑΕΔ, αλλά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση στη συνέχεια, αφορά υπάλληλο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Χαϊδάρι, ο οποίος διεκδικεί διαφορές αποδοχών της πενταετίας 1991-1996, που προέκυψαν από τη μεταβολή της σχέσης εργασίας του με το νοσοκομείο. 

Της Σίλα Αλεξίου