Έντονα αντιδρούν με ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της συγκρότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδέα που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Την έντονη αντίθεση τους εξέφρασαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μελετάται το ενδεχόμενο επαναφοράς του δικαιώματος των εργοδοτών να κλείνουν μια επιχείρηση σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων (ανταπεργία) και τροποποίησης της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης ώστε να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου και η συζήτηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φ.Γεννηματά. "Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια. Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε. Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της, αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν, πρέπει να εγκαταλειφθούν", προσθέτει. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπευθύνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου εργασίας Δημήτρης Στρατούλης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας". Μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, η κυβέρνηση προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, συμπληρώνει ο κ.Στρατούλης ενώ στρέφει τα βέλη του και προς τη  ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι η φραστική διαφωνία της είναι "για τα μάτια του κόσμου", εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπεύθυνου προγράμματος τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη με την οποία είχε διερωτηθεί "από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;»

Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζε ότι ο υπουργός Εργασίας "επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επαναφέροντας ακόμη και κατάπτυστους νόμους ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες. Επίσης παρεμβαίνει στη δομή και στη λειτουργία των συνδικάτων, επιδιώκοντας να αποκλείσει εξολοκλήρου το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα". Το ΚΚΕ κάνει λόγο για αντιδραστικό σχέδιο, που στοχεύει να φορέσει πιο βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη και σημειώνει ότι δεν είναι τυχαία "ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ".