Όχημα για αδικίες και απολύσεις στον σωρό αποτελεί το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η Παναγιώτα Παρασίδου, εργαζόμενη για 15 χρόνια στο ΤΕΙ Αθηνών, μιλά στην «Εφ.Συν.» μερικές μέρες αφού τέθηκε σε διαθεσιμότητα παρά το γεγονός ότι ανήκει σε μια από τις εξαιρέσεις.

«Είναι χούντα» ήταν η πρώτη φράση που μου ήρθε στο μυαλό όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Μου ήρθε η διαγραφή από τα μητρώα χωρίς καμία προειδοποίηση, με έχει κάνει έξαλλη το γεγονός ότι είμαι διαγραμμένη παρά τις εξαιρέσεις» λέει η Παναγιώτα Παρασίδου.

Εργαζόταν από το 1997 στο ΤΕΙ Αθηνών και ήταν μία από τους 22 ανθρώπους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την απόφαση Μανιτάκη παρά το γεγονός ότι εντάσσεται σε μία από τις εξαιρέσεις του νόμου. Ο τελευταίος μισθός που πήρε ήταν 840 ευρώ. Τώρα, μέσω της διαθεσιμότητας, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με περίπου 600 ευρώ. Εχει ήδη χάσει το οικογενειακό επίδομα που έπαιρνε, καθώς είναι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 7 και 11 χρόνων.

«Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το Δημόσιο είναι υγιής χώρος, ούτε όμως και ο ιδιωτικός τομέας. Στόχος της κυβέρνησης όμως δεν είναι η εξυγίανση. Εχει δουλευτεί πολύ καλά στη κοινωνία η απαξίωση του Δημοσίου. Το έχω δει και εγώ προσωπικά σε συζητήσεις. Μου λένε ότι «έλα μωρέ, κάθεστε».

Ας έρθει ένας από αυτούς να δει το δικό μου το ωράριο. Στον δικό μας τον χώρο λουφαδόροι και τεμπέληδες δεν υπάρχουν. Εγώ τεμπέλα δεν έχω νιώσει ποτέ και δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου. Δεν το δέχομαι» λέει η Π. Παρασίδου που είναι από τους «τυχερούς» μέσα στην ατυχία τους που πιθανότατα θα επιστρέψουν στη θέση τους σε αντίθεση με κάποιους άλλους.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια. Αλλοι δεν έχουν την ατυχία να ανήκουν στις εξαιρέσεις και έχουν την ατυχία να έχουν έναν άνεργο σύζυγο. Κανείς δεν ρωτά από το υπουργείο πώς θα ζήσει μια οικογένεια που έχει ήδη έναν άνεργο από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Και όλα αυτά σε έναν φορέα που έχει έλλειψη σε προσωπικό».

Στο ΤΕΙ της Αθήνας δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη σε διοικητικό προσωπικό από το 2004, μας λέει η Π. Παρασίδου που συμμετέχει ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στη διαθεσιμότητα, ένας αγώνας που έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης του ΤΕΙ, σε αντίθεση με την απουσία της επίσημης ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε προσφυγή στα δικαστήρια κατά του μέτρου.

«Ας ελπίσουμε ότι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα έχει πέσει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύω σε κανέναν θαύμα, αλλά ας ελπίσουμε ότι και η επόμενη που θα έρθει θα βάλει πιο λογικά κριτήρια. Υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Αν δεν υπήρχαν δεν θα χρειάζονταν όλες αυτές τις παράνομες πράξεις για να φτάσουμε ώς εδώ».

Toυ Ιάσονα Παναγιωτόπουλου