Με όπλο πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι συμβασιούχοι απολυμένοι του υπουργείου Πολιτισμού εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σήμερα σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, όπου θα συναντηθούν με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας.

Χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο με την παρουσία μελών της ΓΣΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα και ότι θα επιμείνουν στην ανάκληση των απολύσεών τους που έγιναν παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Στο μεταξύ, μια νέα δικαστική απόφαση, που προστίθεται στο νομικό τους οπλοστάσιο, ανάβει το πράσινο φως για τη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων. Το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία του Β. Νικόπουλου, κόντρα στην περίφημη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι η συμμόρφωση προς τις αμετάκλητες αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δικαιώνουν συμβασιούχους είναι επιβεβλημένη. Θυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κηρύξει ανυπόστατες τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων με το σκεπτικό ότι μετά την έκδοση του διατάγματος Παυλόπουλου τα δικαστήρια αυτά δεν είναι αρμόδια να αποφαίνονται για τέτοια θέματα. Με αυτό το «εφεύρημα» αρνείτο να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων που δικαιώνονται από τα δικαστήρια.

Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος διαπίστωσε ότι είναι παράνομη η παράλειψη του Δήμου Κρωπίας να συμμορφωθεί προς την αμετάκλητη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε δεχθεί ότι 34 συμβασιούχοι στον δήμο κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες και επομένως η σύμβασή τους πρέπει να μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Μετά την άρνηση του δήμου να υλοποιήσει την απόφαση μέσα στη δίμηνη προθεσμία που του έτασε ο Αρειος Πάγος, το τριμελές συμβούλιο του δικαστηρίου εξέδωσε απόφαση (18/2008) με την οποία υποχρεώνει τον Δήμο Κρωπίας να καταβάλει σε καθέναν από τους 34 εργαζομένους το ποσό των 5.000 ευρώ, ως κύρωση για την άρνησή του να υλοποιήσει τη δικαστική απόφαση.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αγωγές τους, ζητούν την καταβολή των μισθών τους για το διάστημα που ο Δήμος Κρωπίας αρνείται να συμμορφωθεί, καθώς και ποινικής ρήτρας επιπλέον 100 ευρώ για καθέναν.

Οι δικηγόροι Χρ. Νικολουτσόπουλος και Φωτεινή Δερμιτζάκη, που χειρίστηκαν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο, τονίζουν ότι η προκλητικά εσφαλμένη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάλλεται τώρα και σε εσωτερικό επίπεδο από τον Αρειο Πάγο. Σύντομα, προσθέτουν, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει αυτή τη θέση του, καθώς τυχόν επιμονή του θα έχει οπωσδήποτε πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα και δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ