Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αποσύρει τη διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους μετά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να την υπογράψει.
Από την κυβέρνηση έγινε γνωστό ότι το θέμα θα επανεξετασθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του, ακόμη κι αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, αν η κύρια αγωγή δεν εκδοκαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξ αρχής εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη διάταξη Μανιτάκη και διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να την υπογράψει, ούτε θα δεχόταν να περάσει χωρίς τη δική του υπογραφή.
Μέχρι πριν από λίγες ώρες τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΔΗΜΑΡ -από την οποία προέρχονται τόσο ο κ. Μανιτάκης όσο και ο κ. Ρουπακιώτης- εξέφραζαν αισιοδοξία ότι θα βρισκόταν λύση μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου το βράδυ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει την προσωρινότητά τους, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.