Εξηγήσεις ζητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή «πάγωσαν» με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2006 πληρωμές συμβασιούχων που είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια

Με ευρωκαταδίκη απειλείται άμεσα η Ελλάδα, επειδή «μπλόκαρε» δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν συμβασιούχους και σταμάτησε να τους πληρώνει, παρόλο που είχαν διαταχθεί δικαστικά η συνέχιση της εργασίας τους και η μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καλεί σε εξηγήσεις την ελληνική κυβέρνηση, επειδή από το 2006 ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) «πάγωσε» τις πληρωμές των συμβασιούχων, κρίνοντας τότε ότι είναι ανίσχυρες και ανυπόστατες οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που τους δικαίωσαν.

Το γεγονός ότι οι προσφυγές των συμβασιούχων πέρασαν το πρώτο στάδιο «φιλτραρίσματος» των υποθέσεων, όπου το ΕΔΔΑ απορρίπτει την πλειονότητα των αιτήσεων, δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν δεκτές και να υποχρεωθεί το Δημόσιο να καταβάλει μεγάλα κονδύλια ως αποζημιώσεις.

Στην περίπτωση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος για να πληρωθούν αναδρομικά πολλοί εργαζόμενοι που παρέμειναν απλήρωτοι, λόγω της άρνησης των επιτρόπων του ΕΣ για καταβολή των ποσών που αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που παρείχαν.

Το ΕΔΔΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τον Μάιο αν η μη πληρωμή των συμβασιούχων (λόγω της άρνησης του ΕΣ) παραγνωρίζει το δικαίωμά τους για αποτελεσματική δικαστική προστασία και συνιστά αδικαιολόγητη προσβολή της υποχρέωσης σεβασμού της περιουσίας τους.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν στις προσφυγές τους ότι υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου που κατοχυρώνει τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Ετσι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κριθεί ότι δεν ήταν νόμιμη η απαξίωση από το ΕΣ των ευνοϊκών για τους συμβασιούχους δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν ήταν ανίσχυρες, αλλά προς τις οποίες υπήρχε υποχρέωση συμμόρφωσης (κάτι που έχει δεχθεί και συμβούλιο του Αρείου Πάγου).

Παράλληλα, τμήμα του ΕΣ, υπό τον αντιπρόεδρο Ευ. Ροντογιάννη, και ο γενικός επίτροπός του, Γ. Σχοινιωτάκης, θεωρώντας εσφαλμένη την άποψη της Ολομέλειας του ΕΣ, ζητούν τώρα την ανατροπή της (η απόφαση αναμένεται σε μερικές εβδομάδες), για να «ξεμπλοκαριστούν» πολλές πληρωμές, έστω και καθυστερημένα, με τη μορφή αναδρομικών.

Η υπόθεση
Ο αγώνας των εργαζομένων από το 2004

Στην υπόθεση του ΕΔΔΑ συμβασιούχοι που εργάζονταν στην αποκομιδή σκουπιδιών, λίγους μήνες μετά την ισχύ του «διατάγματος Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/04), απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους, καθώς η κοινότητα έλυσε τις συμβάσεις τους.

Το Πρωτοδικείο, αρχικά με προσωρινή διαταγή και αργότερα με ασφαλιστικά μέτρα, τους δικαίωσε. Με μεταγενέστερη απόφαση κρίθηκε ότι η κοινότητα όφειλε στον καθένα ποσά περίπου 4.000 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως), αλλά ο επίτροπος του ΕΣ, επικαλούμενος τη γνώμη της Ολομέλειας του ΕΣ, «μπλόκαρε» τις πληρωμές, παρόλο που ακολούθησε και απόφαση του Αρείου Πάγου που διέταζε τη συμμόρφωση στη δικαστική δικαίωση και την πληρωμή.